Loading color scheme

Mensen maken Winterswijk groener

 

Vrijwilligers plaatsen het eerste hotel bij de Venemansmolen. Foto: PR  Erfgoed Klusbrigade

WINTERSWIJK - Een aantal Winterswijkse organisaties maken Winterswijk groener. Ook zijn er veel inwoners die interesse in hun eigen groene omgeving hebben. Dat is vooral te merken aan het aantal reacties die het Vrijwilligerspunt naar aanleiding van het artikel van vorige week mocht ontvangen. Een aantal inwoners hebben voorstellen en ideeën om Winterswijk groener en mooier te maken bij de Winterswijkse Uitdaging gelanceerd. Deze ideeën worden uitgewerkt. Hierover een volgende meer. Momenteel zijn er bij een aantal organisaties mooie groene vacatures

Erfgoed Klusbrigade
Erfgoed Klusbrigade is bezig met een uniek project. Op het terrein van de Venemansmolen bouwt men duurzaam en circulair een eigen werkplaats. Met deze nieuwe werkplaats wordt een belangrijke stap gezet in de verdere ontwikkeling van de plannen die de Erfgoed Klusbrigade voor de toekomst heeft. Zo worden er, voor in de buurtschappen, door vrijwilligers achttien insectenhotels gebouwd. Met een insectenhotel kan men ook in de eigen tuin, insecten observeren. Een hotel trekt vooral bijzondere bijen en onschuldige wespjes. Allemaal soorten die geen mensen lastigvallen. Ze hebben het veel te druk met elkaar, met voedsel verzamelen en de zorg voor hun kroost. Ze gebruiken graag gaatjes en stengels in insectenhotels om hun nest te maken. Ben jij ook een handen uit de mouwen type? Werk je graag samen in een groep? Weet je raad met gereedschap? Dan ben jij wellicht de persoon de Erfgoed Klusbrigade zoekt. Zie ook https://erfgoedklusbrigade.nl

Venemansmolen
De Venemansmolen is een uniek molencomplex waar meer te zien is dan alleen een molen. Je kunt de dieselmaalderij in werking zien aangedreven door een Rustondieselmotor uit 1935. In het bezoekerscentrum is een expositieruimte ingericht over de geschiedenis van de molen, de molenaarsfamilie, het molenaarsvak en het verval en de wederopbouw van het complex. In de koffiekamer kun je behalve voor een kopje koffie ook terecht voor de ambachtelijk gemalen producten als pannenkoekenmeel, kruidkoekmix en diverse cakemixen. De gemotiveerde en gepassioneerde vrijwilligersteam zoeken een collega voor werkzaamheden in de tuin en bij het klussen. Ook het assisteren van de molenaar kan tot de werkzaamheden behoren. Vind je het leuk om in de tuin te werken en wil je de passie delen voor de instandhouding van dit prachtige rijksmonument? Dan komt men graag met je in gesprek. https://venemansmolen.nl

 

Nieuwe werkplaats zo goed als gereed

Met ingang van 1 April 2021 heeft de Erfgoed Klusbrigade haar nieuwe werkplaats in gebruik genomen. De werkplaats is voorzien van alle gemakken en geschikt voor grote en kleine projekten.

De vrijwilligers kunnen er Corona proof werken aan alle opdrachten. De werkplaats moet nog verder worden afgewerkt en ingericht, maar dit is alvast een eerste stap in de verdere ontwikkeling van onze activiteiten.

Uitzending TV Gelderland

 

Vanaf zondag 22 september 17.45 uur is de opname van het plaatsen van een gerestaureerde waterput in een weiland aan de Illenbergdiek te zien op TV Gelderland. Vanaf 17.45 uur wordt de uitzending elk uur herhaald.
Daarna is het terug te kijken via uitzendinggemist: https://www.omroepgelderland.nl/tvgemist

Wil je meer zien van Stichting Erfgoed Klus Brigade klik dan hier.

Je komt dan op onze facebook pagina. Hier zijn ook veel foto's te bekijken van de werkzaamheden die we uitvoeren.

Voortgang bouw nieuwe werkplaats

Achterhoeks Nieuwsblad dinsdag 13 oktober 2020 - FASE 1 bijna afgerond

 

De vrijwilligers van de Erfgoed Klusbrigade metselen de basis van de buitenmuren op. Foto: Wilma Fransen

 

WINTERSWIJK - Vanaf 1 september is er heel wat gebeurd op de bouwplaats naast de Venemansmolen in Winterswijk. Daar is fase één van de nieuwe werkplaats voor de Erfgoed Klusbrigade bijna afgerond. Het onderste deel van de buitenmuren (trasraam) staat. Dit deel wordt opgebouwd met harde specie en harde stenen om te voorkomen dat er vocht vanuit de grond in de muren gaat trekken.

De werkplaats wordt circulair gebouwd. Er gaat zoveel mogelijk gewerkt worden met materialen die onder andere van gesloopte panden afkomstig zijn. Het overgrote deel van het nieuwe gebouw, zal dus bestaan uit gerecyclede materialen. De bewapening en de isolatiematerialen kunnen helaas niet van gerecycled materiaal gemaakt worden, dat wordt nieuw gekocht.
Het is de bedoeling dat de ruwbouw aan het eind van 2020 klaar zal zijn. Tegen die tijd moet de werkplaats aan de Hyacintstraat leeg zijn. De loodsen die daar staan, gaan gesloopt worden, ook de werkloods van de hardwerkende vrijwilligers van de Erfgoed Klusbrigade. Ze zijn op vrijdagmiddag vaak bezig op zowel de bouwplaats naast de molen als in de oude loods in de Hyacintstraat. Belangstellenden kunnen op beide locaties gewoon eens een kijkje nemen, of informatie vragen; handige vrijwilligers zijn altijd welkom. 

 

De START 

 

Op 29 september 2020 is de Erfgoed Klusbrigade gestart met de bouw van een nieuwe werkplaats op het terrein van Venemansmolen. Dit is een circulair project. Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij de principes van circulariteit in de bouw worden toegepast. 

Even gebouw is circulair als bij de bouw en het beheer voorraden in een gesloten kringloop worden gehouden, zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem.

 

RTV Slingeland heeft hier in een speciale uitzending uitgebreid aandacht aan besteed.

 

KLIK HIER om de uitzending nogmaals te bekijken.

 

Start van de bouw 29 september 2020 (VIDEO)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erfgoed Klusbrigade krijgt eigen plek bij de Venemansmolen

Erfgoed Klusbrigade vindt onderdak bij Venemansmolen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Vrijwilligers helpen ook mee aan bouw Monument 2020

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De Erfgoed Klusbrigade is ongeveer een jaar geleden opgericht om cultuurhistorisch waardevolle kleine objecten op te knappen. Kippenhokken, waterputten, aardappelschuren, hooibergen, bakovens en wevershuisjes zijn voorbeelden van bouwwerken, waar de vrijwilligers van de Klusbrigade zich voor willen inzetten. Daarvoor worden ook voorbereidende werkzaamheden binnen uitgevoerd. In de Adviescommissie Cultuurhistorie van donderdag 24 oktober vertelde Hennie Renskers van de Erfgoed Klusbrigade, dat voor dit werk een ruimte bij de Venemansmolen zal worden gecreëerd.

Nieuwe kaploods bij de molen
René te Selle, bestuurslid van de Venemansmolen, vertelde dat er een soort kaploods bij de molen zal worden gebouwd. Een bouwaanvraag zal hiervoor binnenkort worden ingediend. Ook zal het bestemmingsplan er voor moeten worden aangepast. "Het ontwerp is in lijn met wat al met de adviescommissie is besproken", zei Te Selle. Roger Crools, die namens het Gelders Genootschap in de commissie zit, noemde het "een mooie aanvulling van het erf". De Erfgoed Klusbrigade heeft nu een ruimte in een oud bedrijfspand. "We zochten een eigen plek om met de groep vrijwilligers te kunnen te werken", zei Renskers. "Niet alleen een dak boven het hoofd, zodat je droog zit, maar ook met verwarming, toilet en water." Hij verwacht met zo'n goede eigen ruimte ook meer aanloop te krijgen. De Klusbrigade kan dan tevens kleine werkzaamheden in en bij de Venemansmolen uitvoeren.

Monument 2020
In de commissie werd eveneens bekend gemaakt dat de Erfgoed Klusbrigade zal helpen bij het bouwen van het Monument 2020. Dit wordt gebouwd naast het monumenten voor de Joodse oorlogsslachtoffers tegenover het oude raadhuis. Het is bedoeld om 95 niet Joodse Winterswijkers te herdenken, die door de terreur van de Duitse bezetters zijn gesneuveld. "Daar zitten grote verzetshelden tussen, maar ook "gewone" slachtoffers. Ik heb er veel contact over gehad met de nazaten. Die vinden het heel bijzonder dat ze op het monument komen. Veel familieleden vonden het treurig dat hun familie nooit werd genoemd." Hans Tenbergen lichtte het plan toe aan de commissieleden. Hij is blij dat de eerste aanvraag om het monument te realiseren meteen resultaat heeft gehad. De bouwvergunning is door de gemeente zelfs al verleend. Het monument wordt op 31 maart 2020, de dag waarop Winterswijk 75 jaar geleden werd bevrijd, onthuld. "Dan staan bij een herdenking alle in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Winterswijkers bij elkaar."